Camping och naturupplevelser i Roslagen

Roslagen erbjuder fantastiska möjligheter till naturnära upplevelser, oavsett om du föredrar hav, småstad, bruk eller skärgård. Här kan du dela upplevelserna tillsammans med andra eller spendera tid i ensamhet, möjligheterna är näst intill omöjliga!

Ett utmärkt sätt att komma nära naturen är att campa, och Roslagen bjuder på många fina alternativ, vissa belägna mitt i ett naturreservat, och nedan följer ett urval. Tänk på att läsa på om allemansrätten och de särskilda föreskrifter som kan råda i de olika reservaten. På senare tid har husbilspopulariteten ökat antalet ställplatser för husbilsägare och de som hyr husbil i Stockholm via uthyrningsföretag som exempelvis Skanditrip.

Arholma-Idö

Detta torde vara några av Stockholms skärgårds mest kända öar och de välkomnar dig att uppleva ett genuint skärgårdslandskap med strandängar, hagmarker, åkrar och lövträd. Arholma bjuder in till karga klippor och ett uppodlat kulturlandskap och öarna har ett rikt växt- och djurliv med bland annat många häckande rovfåglar.

Då ön utgör sista utpost i skärgården, nästa stopp är Åland, kan du också ta del av öns rika historia. Här inledde ryssarna sin plundring av skärgården år 1719 och under Kalla Kriget var detta huvudstadens första utpost. Mer om öarnas historia lär du dig på Batteri Arholma.

På Arholma kan du tälta på en vacker äng belägen invid en sandstrand och omkring 400 meter från Norra Bryggan. Vid tältplatsen finns ett utedass. På öarna finns också andra boendemöjligheter, såväl små stugor som vandrarhem.

Gräsö

Gräsö är Sveriges tionde största ö och välkomnar sina besökare till ett unikt kulturlandskap som kan upplevas både med cykel och till fots. Dock kan du även komma hit med bil med den kostnadsfria bilfärjan. Här möts du av lummiga lövskogar, orörd ytterskärgård, åkermark och betande djur. Många väljer att ta sig till Kattskär där man kan göra upp en brasa i eldstaden och samtidigt njuta av havsutsikten och ta ett svalkande dopp.

Gräsö östra skärgård är ett stort naturreservat, länets största med sina 54 785 hektar. Tusentals öar, utsjöbankar och öppna fjärdar. Njut av ett landskap där människor under flera århundraden har levt i samklang med naturen och där du idag kan uppleva en natur som är relativt opåverkad av den moderna tiden. Vill du lära dig mer om Gräsö och få mer information inför din vistelse tar du dig till Gräsö Infocentrum vilket är beläget vid Gräsö Gård. Här finns också en inspirerande fotoutställning. Precis som Arholma-Idö har Gräsö en intressant historia och också här har ryssarna satt sina spår.

Gräsöbadens Camping erbjuder platser för husbil, husvagn och tält men här finns också stugor. Om du för en kväll vill slippa laga mat och diska finns här även restaurang. Det går även att tälta mitt i naturen men läs då på om de specifika föreskrifter som gäller just här.

Ängsö

För den växtintresserade är Ängsö ett paradis och många väljer att åka hit då orkidén Adam & Eva och Kungsängsliljan står i blom. Men även för andra finns här mycket att se och uppleva, bland annat kan man i Hemvik se en stor koloni av Skäggdopping och många vill gärna få en skymt av havsörnen som gömmer sig i gammelskogen. Med den rika fågelnaturen har stora delar av östra sidan gjorts till ett fågelskyddsområde där tillträdesförbud råder från början av februari till mitten av augusti.

Ön är enkel att gå på, i alla fall då det är torrt, och det finns välmarkerade stigar och spänger som tar dig över våtare områden. Här finns inga övernattningsstugor eller restauranger varför du tar med ditt eget tält och din egen förtäring. På tältplats på norra delen av ön får du tälta i upp till två dygn. Glöm inte att ta med dricksvatten!

Till Ängsö kommer du endast med båt och har du ingen egen sådan kan du åka med en av turbåtarna vilka utgår från Stockholm och Furusund. Här erbjuds guidade turer under delar av året.

Östra Tvärnö

Välkommen till en ö med gamla gårdar, ett ålderdomligt jordbrukslandskap, skog och hav. Hagar, gärdsgårdar, stenmurar, knotiga gamla ekar och små åkrar och hagar. Här möts du av ett Roslagen från förr där tankarna osökt dras till Evert Taube och hans glada sommarvisor. Håll utkik efter den vackra orkidén Adam & Eva.

Med Mellangården som avskiljare är naturreservatet delat i två delar men oavsett vilken del du väljer finns här flera väl markerade stigar som tar dig förbi hällar och gammal skog, blomrika hagar och betande djur. Östra Tvärnö ger dig en fin bild av en naturmiljö som på andra platser är på väg att försvinna och du promenerar genom en riktig idyll.

Östra Tvärnö är beläget i Östhammars kommun. Du kommer hit med bil och sedan tar du någon av de markerade stigarna som leder genom såväl natur som till havet. Här kan du se 200 år gamla träd och när maten ska förtäras kan du både slå dig ned på en av ängarna eller på en klipphäll med utsikt över havet – för den som behöver finns rastplats med eldstad. Ta en sväng förbi det gamla skolhuset och låt fantasin vandra tillbaka många år i tiden då barnen gick i skola på ön.

Här tältar du i naturen! Tänk dock på att det kan gå såväl kor som får i hagarna.